All Projects – Page 2 – Roundfield

Archive

DIY Deptford

Roundfield helped to create and facilitate a series of artistic interventions aimed at raising awareness for a community garden project situated on one of the only remaining areas of open green space nearby to Deptford high street. DIY Deptford was the name of the campaign to reconnect the local community with this space as well as engaging and educating about local food production and resilience. One intervention was a seventeen metre wide willow circle constructed as land art by Roundfield with the help of the local community. The aim of this work was to populate this threatened green space and act as a focal point for activity and discussion ahead of the creation of the planned community garden. As a broad community endeavour it was incredibly effective which was helped by being based in a meanwhile project space on Deptford High Street (Utrophia), which was also the venue for a pop...

Continue Reading

Bristol Social Eco Housing

Working with Emmett Russell Architects, Roundfield have completed three schemes under Bristol City Council’s New Build Council Housing Programme which aims to deliver 1000 new council homes over the next 15 years on housing infill sites. With limited space available for soft landscape on these urban infill sites, proposals have made a strong feature of SuDS which positively influence the landscape character. Water features have been designed to direct roof and paving run off through permeable paving, conveyance channels and bio-retention areas. The conveyance channels create a threshold for residents, with access to front doors provided via simple bridge links. The SuDS elements are planted with wetland and mesic vegetation that provides structure, seasonal colour and a valuable habitat for wildlife. The three sites are located in the Henbury and Brentry areas of the city, and all were constructed with a timber frame to Passivhaus standards. The schemes...

Continue Reading

The Camel Shed Garden

We are very excited to be working with Frome Town Council to redesign and build a pocket park on the site of the Singer Foundry Workshop. The site is steeped in the history of Frome having been the site of the foundry that created some of the most iconic statuary in the UK. The workshop that stood on the site was known as the camel shed as this is where a famous statue of ‘Gordon of Khartoum’ atop a camel was cast in 1889. The site also features the factory gantry that was used to move the heavy bronze casts, this 9 tonne industrial relic is going to be restored and moved and will act as a feature piece. As an area identified as a problem zone by the council and residents in the surrounding area due to the original awkward design we embarked on an extensive programme of community engagement...

Continue Reading

Great Fen Competition

Roundfield were asked by architects Gruff Ltd to collaborate on a joint submission for the Great Fen Visitors Centre design competition. The brief for the competition called for “an exceptional building [together with associated infrastructure and immediate landscape works] that is in tune with the project’s overall ambitions, the qualities of the site, the fen land landscape and to be an exemplar of sustainability both in construction and use.” Our work with Gruff produced a submission that was both sensitive to the fen landscape context as well as the need to work within budget constraints to create a focal point for the visitor experience. A microcosm of the wider landscape within an internal courtyard is enclosed by the building on three sides with the open side directing visitors out towards the fen beyond into which they can venture via a series of boardwalks. “The boardwalk takes the visitor out into the wider...

Continue Reading

South Parade, Southsea

We have been appointed by McCarthy & Stone to design the landscape for a prominently positioned seafront apartment near to Southsea pier designed by Emmett Russell Architects. Our scheme includes a large rain garden that takes run off from the building via a planted conveyance channel. The decked garden snakes through a series of mounds planted with silver birch, and covered with a rich layer of perennials and ground covers. The landscape is due to be installed in 2017. Visualisation images Copyright PM CREATIVE Limited....

Continue Reading

Green Man, Phoenix Community Headquarters

We were asked to put together a concept package for the public square and surrounding landscape associated with Phoenix Community Housing Associations new community headquarters. The building has been designed by Black Architecture to high environmental standards and will feature a community hub and cafe on the ground floor with office space above. The site itself used to be home to the Green Man pub and we were asked to pay particular attention to preserving the spirit of place in what has always been a landmark site within the local community. One of our proposals that was well received was that of framing the public square with two green oak pergola structures that echo the historic use of the site as a hop garden (as well as a pub!). We also proposed that the square could feature a willow sculpture that would be renewed every year providing opportunity for community...

Continue Reading

Queen Mary University Community Food Garden

Here is the initial concept plan that we’ve produced for Queen Mary University’s Mile End Campus community food garden project. The triangular site is ideally situated next to a halls of residence block. We decided that the large south westerly facing wall that dominates the site provides an ideal opportunity to grow many kinds of fruit and herbs. In order to maintain some privacy for ground floor residences, miniature courtyards are proposed in line with each window. These are contained by raised beds and a planted strip for herbs, soft fruit and bush fruit. Espaliered fruit trees line all the available walls and a grid of raised beds provide easily accessible veg plots. To offer growers some respite from the weather we have proposed a roundwood timber shelter with a biodiverse roof and a bespoke greenhouse of simple construction. There is an opportunity to harvest water is from all of the structures...

Continue Reading

Abbey Sands

We assisted Key Elliot architects and Ginkgo Projects in early 2012 to secure planning permission to redevelop the former Palm Court Hotel, Torquay into a new six-storey mixed-use development for this important brownfield seafront site. The proposals include significant improvements to the wider setting of the development; a new shared space scheme prioritises pedestrian movement between the waterfront, promenade and nearby listed Royal Terrace Gardens whilst successfully accommodating 14,000 vehicles per day. The Mediterranean planting is designed for low maintenance and extends the theme used along Royal Terrace Gardens, whilst new mature Canary Island Date Palms provide shading along the frontage of the building, chosen to typify the ‘riviera’ character of the Torbay area. Planters and low level planting provide a permeable space between the road and seating areas which successfully addresses the transition from retail and cafe/restaurant terrace to public space. Client: Havard Tisdale Photo credit: John Couch...

Continue Reading

Private Garden, Herne Hill, South London

The existing garden is largely retained within a raised concrete slope with some overgrown shrubs and three fruit trees around the perimeter, which are to be kept. The concrete steps up abruptly from the back door so a key aim was to break this out and create a more graded access into a revitalised garden area rich in wildlife and edible plants. A shade tolerant palette of perennials is proposed at the shady end of the garden, grading to a more Mediterranean palette on the sunny side, including herbs and edibles. The sunniest corner is lined with espaliered fruit trees against a new wall to provide vertical greening as well as an abundant crop of pears, peaches and apricots. Green oak sleepers form the main framework of the garden. Breedon gravel is proposed as the main material for the upper levels, which will complement the Mediterranean style planting. Reclaimed beach groyne timbers sourced...

Continue Reading

Church community garden

This is a concept idea for an overgrown space in the grounds behind Portway Methodist Church in Frome, which is currently attracting vandalism and fly tipping. Subject to obtaining approvals and the necessary funding, this sloping garden will be transformed into a highly productive space that will include raised beds, a communal area with forest garden planting, an edible hedge, a shed with a seedling area and rainwater harvesting, and a trellis/pergola structure that will support an array of climbers such as hops and hardy kiwis. Access will be improved and the garden will be a resource for the local community to grow their own food and meet other people in their area. The idea is that as much as possible of the garden will be built by local volunteers, helping to reduce costs and strengthen community spirit....

Continue Reading