All Projects – Page 3 – Roundfield

Archive

Station Farm

This is the ‘meanwhile’ scheme that we submitted for the recent RIBA Forgotten Spaces competition, which featured in the London exhibition at Somerset House. The design is a vision of what the land could be used for during the next 5 to 10 years whilst the site is being prepared for phased construction. Proposals are two fold: provide a community urban farm and revitalise the existing theatre by creating an events space at the southern end of the farm forming a dialogue with the train station. The idea being that if you are waiting for a train and you have time to spare you can spend some time shopping for local produce, wander through the farm or rest on the terraced ramp and watch whatever is happening in the events space. Additionally, if you are just arriving into Croydon for the first time the space acts as a welcome mat, whilst...

Continue Reading

Dart Marina River Garden

Dart Marina Hotel & Spa underwent a refurbishment to the restaurant in early 2102, which provided the catalyst for Roundfield to improve the outlook from the new restaurant terrace, whilst creating usable green space to the front of the hotel environment from an underused area of tarmac. This became known as the River Garden and has been designed for all year round use and enjoyment by providing a stunning setting that successfully links the Hotel reception and restaurant terrace to the River Dart. Stage two of this project was completed in June 2015, which involved the redesign of the entrance sequence from the road junction to the front doors of the hotel. As well as providing a strong element of planting throughout, this phase included a yorkstone cobbled drop off area and widened stair case with reconfigured disabled access. Roundfield worked with art and design consultancy Ginkgo projects on this scheme from...

Continue Reading

Cheswick Village

We worked with Ginkgo Projects and Cube architects to design a new neighbourhood centre at Cheswick Village, Bristol. The scheme was given the green light by South Gloucestershire Council in 2013. The approved plans, which received significant local support, delivers a new square framed with pleached limes and graced with a large central London Plane that casts shade on a bespoke designed oval timber seating feature. The square will include a new convenience store, together with other retail and commercial outlets, including a café, restaurant and fitness suite. There is flexibility within the square to accommodate market stalls and pop-up events. A new shared space forms the hub of the development which will include a bus stop delivering passengers directly to the heart of the scheme. On and off street parking is located around the perimeter of the development leaving an uncluttered central core. A variety of trees are proposed including field maple...

Continue Reading

Forward Space

We are delighted by the positive response to the new garden we designed and planted at our co-working hub, Forward Space, at The Old Church School, in Frome. Roundfield were given the task to design a series of small courtyard spaces in and around the co-working complex. We incorporated a selection of textured woodland plants and ferns as an understorey to densely spaced Birch trees to give the garden height and break up the harsh lines of the new industrial style building. Climbers utilise the wall space on the original old building, and occasional splashes of colour emerge amongst the greenery such as Foxgloves and edible flowers like the Daylily. The interesting collection of ferns also includes a tree fern which has been a delight to watch unfurl over the past few weeks. Incorporated in the design is a variety of edible plants which will hopefully find their way into...

Continue Reading

Winterton House

McCarthy & Stone appointed Roundfield and Emmett Russell Architects to develop proposals for a high quality independent living retirement complex centred around refurbishing a grade II listed rectory building, and the demolition and redevelopment of the former 1970′s nursing home extension. Roundfield devised the site wide strategy for this historic landscape, and went on to produce the masterplan and landscape proposals for a planning submission in October 2013. Proposals include formal private gardens for residents, a communal garden space with a shelter and seating area, sensory planting, a mini orchard, two ponds and raised bed allotment plots. The ‘active’ zone incorporates the majority of these features, and has been strategically placed along the northern boundary to take full advantage of the sun and to preserve the open character of the terraced lawn to the south, which has been a feature of the landscape since the Winterton House was built in 1873.   Images...

Continue Reading

University of Greenwich: Edible Garden

Roundfield were invited to design and implement the first two phases of an exciting community garden project at the Avery Hill Campus of the University of Greenwich. The first phase is to include extensive allotment style planting beds, a community composting area, a covered seating area, a coppice shelterbelt, and the initial structure planting for the forest garden. Phase 2 will then involve the planting of the rest of the forest garden along with the creation of a large wildlife pond....

Continue Reading

Spitalfields City Farm

Roundfield were appointed by Spitalfields City Farm in July 2012 to design a new community garden on a corner of the farm that was recently handed back by Network Rail following the construction of the East London Line. The brief put food growing at its heart, and included a challenging list of other requirements such as integrating animal grazing, encouraging wildlife, providing shelter and seating, a forest garden, water harvesting and incorporating a totem sculpture for outdoor events. And of course a spiral… The design features a traditional intensive food growing area to the south, which includes raised beds and an experimental ‘mini-field’ area. This is contrasted with a more perennial based system in the proposed forest garden to the north. This creates a south to north transition from high to low maintenance food production. The two areas are separated by a planted swale, and linked via a sheltered boardwalk which...

Continue Reading