Public Realm – Roundfield

Archive

Frome’s Missing Cycle Link

We are pleased to be working with Frome’s Missing Links, a charity that began life in 2010 as a campaign for better and safer walking and cycling routes in Frome with better connections to neighbouring towns and villages. The groups goal is to develop traffic-free routes with gentle gradients suitable for all ages and abilities. Having been part of transition initiative Sustainable Frome, Frome’s Missing Links was set up as an independent charitable organisation in 2016 and is working closely with Sustrans. Roundfield have produced feasibility design study with a brief to focus on the most strategically difficult part of the missing link in the cycle route, the safe crossing of the A362 . Extensive reconnaissance of the local area was carried out in order to explore the options available. Once criteria had been established the area of investigation became more focused (e.g. due to topography). Five crossing options were identified...

Continue Reading

Lockleaze Design Study

We worked with Emmett Russell Architects on behalf of Bristol City Council to provide landscape and urban design guidance for the future development of the former Lockleaze School Site (Romney House) that sits between Lockleaze and the new Cheswick Village development. The design and planning brief sets out a future vision for approximately 269 1-4 bed residential units. We developed 3 main street typologies that stitch into the existing street pattern, and allow for a central 'linear green' that extends into the heart of the site from the adjacent listed Stoke Park. The proposed hub creates a high quality shared space that acts as the interface with the linear green, providing an arrival space as well as a focal point. The multifunctional and layered approach to the landscape seeks to incorporate Stockholm tree pits to attenuate storm water, swales, natural play features, wildflower and legacy tree planting. We have recently been appointed to develop the scheme to...

Continue Reading

The Camel Shed Garden

We are very excited to be working with Frome Town Council to redesign and build a pocket park on the site of the Singer Foundry Workshop. The site is steeped in the history of Frome having been the site of the foundry that created some of the most iconic statuary in the UK. The workshop that stood on the site was known as the camel shed as this is where a famous statue of ‘Gordon of Khartoum’ atop a camel was cast in 1889. The site also features the factory gantry that was used to move the heavy bronze casts, this 9 tonne industrial relic is going to be restored and moved and will act as a feature piece. As an area identified as a problem zone by the council and residents in the surrounding area due to the original awkward design we embarked on an extensive programme of community engagement...

Continue Reading

Great Fen Competition

Roundfield were asked by architects Gruff Ltd to collaborate on a joint submission for the Great Fen Visitors Centre design competition. The brief for the competition called for “an exceptional building [together with associated infrastructure and immediate landscape works] that is in tune with the project’s overall ambitions, the qualities of the site, the fen land landscape and to be an exemplar of sustainability both in construction and use.” Our work with Gruff produced a submission that was both sensitive to the fen landscape context as well as the need to work within budget constraints to create a focal point for the visitor experience. A microcosm of the wider landscape within an internal courtyard is enclosed by the building on three sides with the open side directing visitors out towards the fen beyond into which they can venture via a series of boardwalks. “The boardwalk takes the visitor out into the wider...

Continue Reading

South Parade, Southsea

We have been appointed by McCarthy & Stone to design the landscape for a prominently positioned seafront apartment near to Southsea pier designed by Emmett Russell Architects. Our scheme includes a large rain garden that takes run off from the building via a planted conveyance channel. The decked garden snakes through a series of mounds planted with silver birch, and covered with a rich layer of perennials and ground covers. The landscape is due to be installed in 2017. Visualisation images Copyright PM CREATIVE Limited....

Continue Reading

Green Man, Phoenix Community Headquarters

We were asked to put together a concept package for the public square and surrounding landscape associated with Phoenix Community Housing Associations new community headquarters. The building has been designed by Black Architecture to high environmental standards and will feature a community hub and cafe on the ground floor with office space above. The site itself used to be home to the Green Man pub and we were asked to pay particular attention to preserving the spirit of place in what has always been a landmark site within the local community. One of our proposals that was well received was that of framing the public square with two green oak pergola structures that echo the historic use of the site as a hop garden (as well as a pub!). We also proposed that the square could feature a willow sculpture that would be renewed every year providing opportunity for community...

Continue Reading

Abbey Sands

We assisted Key Elliot architects and Ginkgo Projects in early 2012 to secure planning permission to redevelop the former Palm Court Hotel, Torquay into a new six-storey mixed-use development for this important brownfield seafront site. The proposals include significant improvements to the wider setting of the development; a new shared space scheme prioritises pedestrian movement between the waterfront, promenade and nearby listed Royal Terrace Gardens whilst successfully accommodating 14,000 vehicles per day. The Mediterranean planting is designed for low maintenance and extends the theme used along Royal Terrace Gardens, whilst new mature Canary Island Date Palms provide shading along the frontage of the building, chosen to typify the ‘riviera’ character of the Torbay area. Planters and low level planting provide a permeable space between the road and seating areas which successfully addresses the transition from retail and cafe/restaurant terrace to public space. Client: Havard Tisdale Photo credit: John Couch...

Continue Reading

Dart Marina River Garden

Dart Marina Hotel & Spa underwent a refurbishment to the restaurant in early 2102, which provided the catalyst for Roundfield to improve the outlook from the new restaurant terrace, whilst creating usable green space to the front of the hotel environment from an underused area of tarmac. This became known as the River Garden and has been designed for all year round use and enjoyment by providing a stunning setting that successfully links the Hotel reception and restaurant terrace to the River Dart. Stage two of this project was completed in June 2015, which involved the redesign of the entrance sequence from the road junction to the front doors of the hotel. As well as providing a strong element of planting throughout, this phase included a yorkstone cobbled drop off area and widened stair case with reconfigured disabled access. Roundfield worked with art and design consultancy Ginkgo projects on this scheme from...

Continue Reading

Cheswick Village

We worked with Ginkgo Projects and Cube architects to design a new neighbourhood centre at Cheswick Village, Bristol. The scheme was given the green light by South Gloucestershire Council in 2013. The approved plans, which received significant local support, delivers a new square framed with pleached limes and graced with a large central London Plane that casts shade on a bespoke designed oval timber seating feature. The square will include a new convenience store, together with other retail and commercial outlets, including a café, restaurant and fitness suite. There is flexibility within the square to accommodate market stalls and pop-up events. A new shared space forms the hub of the development which will include a bus stop delivering passengers directly to the heart of the scheme. On and off street parking is located around the perimeter of the development leaving an uncluttered central core. A variety of trees are proposed including field maple...

Continue Reading

Forward Space

We are delighted by the positive response to the new garden we designed and planted at our co-working hub, Forward Space, at The Old Church School, in Frome. Roundfield were given the task to design a series of small courtyard spaces in and around the co-working complex. We incorporated a selection of textured woodland plants and ferns as an understorey to densely spaced Birch trees to give the garden height and break up the harsh lines of the new industrial style building. Climbers utilise the wall space on the original old building, and occasional splashes of colour emerge amongst the greenery such as Foxgloves and edible flowers like the Daylily. The interesting collection of ferns also includes a tree fern which has been a delight to watch unfurl over the past few weeks. Incorporated in the design is a variety of edible plants which will hopefully find their way into...

Continue Reading