Residential – Roundfield

Archive

Cwm Irfon Barns

We have the pleasure of working with a stunning site north of the Brecon Beacons, Powys. Currently a field of rough pasture bordered by a stream with a pair of stone barns being converted into an events centre designed by Kin Architects. Our brief is to create a multi-functional productive space that is a place to visit, grow, eat and play. A new orchard planted with local hardy fruit varieties provides the framework for the garden that features dynamic perennial planting, a productive understorey of soft fruit and herbs and a new pond. Construction and planting has begun on site....

Continue Reading

Wildflower Wall

Roundfield were asked to renovate the approach to a former farmhouse in central Somerset. Previous work had resulted in some uncomfortable changes which needed to be addressed to improve access and site lines. The client was also keen to do something exciting and innovative. As we needed to lower levels quite dramatically in some areas, retaining walls were required which would eventually frame the approach to the house. In order to achieve a soft solution we decided to look at a system utilising mechanically stabilised earth (MSE) which involves the use of geotextile bags filled with a course mixture of sand and topsoil. We proposed that the addition of wildflower turf would create a retaining structure with the qualities of a 'devon bank'. Roundfield and the client are very pleased with the result, and we will be using this new 'wildflower wall' system on other projects. To approach to the house...

Continue Reading

Lockleaze Design Study

We worked with Emmett Russell Architects on behalf of Bristol City Council to provide landscape and urban design guidance for the future development of the former Lockleaze School Site (Romney House) that sits between Lockleaze and the new Cheswick Village development. The design and planning brief sets out a future vision for approximately 269 1-4 bed residential units. We developed 3 main street typologies that stitch into the existing street pattern, and allow for a central 'linear green' that extends into the heart of the site from the adjacent listed Stoke Park. The proposed hub creates a high quality shared space that acts as the interface with the linear green, providing an arrival space as well as a focal point. The multifunctional and layered approach to the landscape seeks to incorporate Stockholm tree pits to attenuate storm water, swales, natural play features, wildflower and legacy tree planting. We have recently been appointed to develop the scheme to...

Continue Reading

Rural Housing

Along with Emmett Russell Architects,  Roundfield have recently completed successful planning proposals for a rural housing development in South Gloucestershire. The site previously used as a storage depot for a commercial landscaping company will feature four family houses built to a high ecological standard arranged around a formerly undeveloped paddock. This retained central green space is proposed as a renovated meadow framed by a stone wall that will characterise the whole site with extensive wildflower planting providing a sensory and seasonal show throughout the year. Planted with a central native Oak and local heritage variety fruit trees the meadow is further framed by a SuDS feature that will take run off from roofs as well as paved areas. It is a rich multifunctional landscape that can offer a home to local wildlife as well as a picnic spot for the dwellings within the development and the local village community.   Additional image credits:...

Continue Reading

RUSS Community Led Housing

Roundfield in collaboration with social enterprise Landstory have been invited to work with the Rural Urban Synthesis Society (RUSS) to deliver their pioneering Church Grove housing project in Lewisham alongside Architype and Jon Broome Architects. On what is a demanding urban site, we are developing a highly multifunctional landscape that will provide space for growing, socialising and playing whilst harnessing as much rainwater and sunlight as possible to create a vibrant, resilient setting for this new community. "RUSS is a volunteer-led community land trust based in Lewisham south east that aims to provide homes for those priced out of the housing market. The group's vision for Church Grove is to build high quality, sustainable homes providing a combination of one bedroom to four bedroom homes with a range of purchasing and renting options based on the needs of the residents who come forward for the scheme. This will include social rent, affordable...

Continue Reading

Home Made House

We've been working with Barefoot Architects to develop an integrated landscape setting for this innovative Para 55 home in West Sussex. The approach uses rainwater harvesting via rills, swales and a haha to direct water around the site to it's lowest point, where a seasonal wetland/damp habitat will develop before overflowing  into an existing adjacent water course. Wildflower planting to bunds formed from excess subsoil follow the contours of the land to add a subtle sculptural quality to the site which will be visible from the upper level living rooms. The dramatic sweeping roof form varies in pitch along the length to optimise solar collection from its roof using Photo-voltaic, PV Tesla tiles. The innovative new house will utilise unfired clay brickwork both internally and externally in non-load bearing and load bearing applications respectively. Called 'Home made house', the project will use on site excavated material to hand form bricks to create a...

Continue Reading

Bristol Social Eco Housing

Working with Emmett Russell Architects, Roundfield have completed three schemes under Bristol City Council’s New Build Council Housing Programme which aims to deliver 1000 new council homes over the next 15 years on housing infill sites. With limited space available for soft landscape on these urban infill sites, proposals have made a strong feature of SuDS which positively influence the landscape character. Water features have been designed to direct roof and paving run off through permeable paving, conveyance channels and bio-retention areas. The conveyance channels create a threshold for residents, with access to front doors provided via simple bridge links. The SuDS elements are planted with wetland and mesic vegetation that provides structure, seasonal colour and a valuable habitat for wildlife. The three sites are located in the Henbury and Brentry areas of the city, and all were constructed with a timber frame to Passivhaus standards. The schemes...

Continue Reading

South Parade, Southsea

We have been appointed by McCarthy & Stone to design the landscape for a prominently positioned seafront apartment near to Southsea pier designed by Emmett Russell Architects. Our scheme includes a large rain garden that takes run off from the building via a planted conveyance channel. The decked garden snakes through a series of mounds planted with silver birch, and covered with a rich layer of perennials and ground covers. The landscape is due to be installed in 2017. Visualisation images Copyright PM CREATIVE Limited....

Continue Reading

Abbey Sands

We assisted Key Elliot architects and Ginkgo Projects in early 2012 to secure planning permission to redevelop the former Palm Court Hotel, Torquay into a new six-storey mixed-use development for this important brownfield seafront site. The proposals include significant improvements to the wider setting of the development; a new shared space scheme prioritises pedestrian movement between the waterfront, promenade and nearby listed Royal Terrace Gardens whilst successfully accommodating 14,000 vehicles per day. The Mediterranean planting is designed for low maintenance and extends the theme used along Royal Terrace Gardens, whilst new mature Canary Island Date Palms provide shading along the frontage of the building, chosen to typify the ‘riviera’ character of the Torbay area. Planters and low level planting provide a permeable space between the road and seating areas which successfully addresses the transition from retail and cafe/restaurant terrace to public space. Client: Havard Tisdale Photo credit: John Couch...

Continue Reading

Private Garden, Herne Hill, South London

The existing garden is largely retained within a raised concrete slope with some overgrown shrubs and three fruit trees around the perimeter, which are to be kept. The concrete steps up abruptly from the back door so a key aim was to break this out and create a more graded access into a revitalised garden area rich in wildlife and edible plants. A shade tolerant palette of perennials is proposed at the shady end of the garden, grading to a more Mediterranean palette on the sunny side, including herbs and edibles. The sunniest corner is lined with espaliered fruit trees against a new wall to provide vertical greening as well as an abundant crop of pears, peaches and apricots. Green oak sleepers form the main framework of the garden. Breedon gravel is proposed as the main material for the upper levels, which will complement the Mediterranean style planting. Reclaimed beach groyne timbers sourced...

Continue Reading