All Projects – Roundfield

Archive

Workspace Garden

Roundfield are working with Childs + Sulzmann Architects on a major re-imagining of this 80's Newport office development. We have proposed a dynamic courtyard garden and entrance space that enlivens the currently spare and windswept setting. Utilising giant timber beams as a way of dealing with the many different levels required to enter the building, decked spaces with benches and seating offer a convivial garden setting for a lunchtime sandwich in the sun....

Continue Reading

Frome’s Missing Cycle Link

We are pleased to be working with Frome’s Missing Links, a charity that began life in 2010 as a campaign for better and safer walking and cycling routes in Frome with better connections to neighbouring towns and villages. The groups goal is to develop traffic-free routes with gentle gradients suitable for all ages and abilities. Having been part of transition initiative Sustainable Frome, Frome’s Missing Links was set up as an independent charitable organisation in 2016 and is working closely with Sustrans. Roundfield have produced feasibility design study with a brief to focus on the most strategically difficult part of the missing link in the cycle route, the safe crossing of the A362 . Extensive reconnaissance of the local area was carried out in order to explore the options available. Once criteria had been established the area of investigation became more focused (e.g. due to topography). Five crossing options were identified...

Continue Reading

Cwm Irfon Barns

We have the pleasure of working with a stunning site north of the Brecon Beacons, Powys. Currently a field of rough pasture bordered by a stream with a pair of stone barns being converted into an events centre designed by Kin Architects. Our brief is to create a multi-functional productive space that is a place to visit, grow, eat and play. A new orchard planted with local hardy fruit varieties provides the framework for the garden that features dynamic perennial planting, a productive understorey of soft fruit and herbs and a new pond. Construction and planting has begun on site....

Continue Reading

Nature and Wellbeing Centre

A concept developed in collaboration with Barefoot Architects in response to an open RIBA competition to design a 'Nature and Wellbeing Centre' for Sevenoaks Nature Reserve in Kent The brief required the buildings and the landscape design to "promote learning, wellbeing, curiosity and nature" and "wherever possible it should build the connection with nature and be designed with health outcomes in mind for staff working within the centre and for visitors and centre−users". A thoughtful approach to sustainable construction and function was essential. The scheme takes a holistic approach to landscape design and building that attempts to depart with the often passive experience of visiting a nature reserve in favour of a place that is active and playful, providing opportunity to physically connect with the landscape where ever possible. The layout of the buildings is inspired by the branching of leaves and responds to the existing path network of the site. 'Treading lightly',...

Continue Reading

Primary School Roof Garden

Dolphin Primary School is part of Bristol City Council’s involvement in the Primary Capital Programme that aims to renew half of the primary schools in England by 2023. The school opened in 2017. Commissioned by Bristol based art consultants Willis Newsom artist Sophie Mason and landscape architect Simon Brown developed concepts and designs for an outdoor roof garden. Sophie Mason is an artist and urban grower dedicated to exploring creativity and nature in the urban environment. Simon Brown is a Landscape Architect and Anthropologist with a passion for creative place making. Built entirely from locally sourced timber, the garden provides a learning and play space that connects pupils and teachers with nature. Raised planters and roundwood structures create sheltered spaces for outdoor classes as well as food growing and biodiverse planting. Roundfield provided technical design support....

Continue Reading

Wildflower Wall

Roundfield were asked to renovate the approach to a former farmhouse in central Somerset. Previous work had resulted in some uncomfortable changes which needed to be addressed to improve access and site lines. The client was also keen to do something exciting and innovative. As we needed to lower levels quite dramatically in some areas, retaining walls were required which would eventually frame the approach to the house. In order to achieve a soft solution we decided to look at a system utilising mechanically stabilised earth (MSE) which involves the use of geotextile bags filled with a course mixture of sand and topsoil. We proposed that the addition of wildflower turf would create a retaining structure with the qualities of a 'devon bank'. Roundfield and the client are very pleased with the result, and we will be using this new 'wildflower wall' system on other projects. To approach to the house...

Continue Reading

Lockleaze Design Study

We worked with Emmett Russell Architects on behalf of Bristol City Council to provide landscape and urban design guidance for the future development of the former Lockleaze School Site (Romney House) that sits between Lockleaze and the new Cheswick Village development. The design and planning brief sets out a future vision for approximately 269 1-4 bed residential units. We developed 3 main street typologies that stitch into the existing street pattern, and allow for a central 'linear green' that extends into the heart of the site from the adjacent listed Stoke Park. The proposed hub creates a high quality shared space that acts as the interface with the linear green, providing an arrival space as well as a focal point. The multifunctional and layered approach to the landscape seeks to incorporate Stockholm tree pits to attenuate storm water, swales, natural play features, wildflower and legacy tree planting. We have recently been appointed to develop the scheme to...

Continue Reading

Rural Housing

Along with Emmett Russell Architects,  Roundfield have recently completed successful planning proposals for a rural housing development in South Gloucestershire. The site previously used as a storage depot for a commercial landscaping company will feature four family houses built to a high ecological standard arranged around a formerly undeveloped paddock. This retained central green space is proposed as a renovated meadow framed by a stone wall that will characterise the whole site with extensive wildflower planting providing a sensory and seasonal show throughout the year. Planted with a central native Oak and local heritage variety fruit trees the meadow is further framed by a SuDS feature that will take run off from roofs as well as paved areas. It is a rich multifunctional landscape that can offer a home to local wildlife as well as a picnic spot for the dwellings within the development and the local village community.   Additional image credits:...

Continue Reading

RUSS Community Led Housing

Roundfield in collaboration with social enterprise Landstory have been invited to work with the Rural Urban Synthesis Society (RUSS) to deliver their pioneering Church Grove housing project in Lewisham alongside Architype and Jon Broome Architects. On what is a demanding urban site, we are developing a highly multifunctional landscape that will provide space for growing, socialising and playing whilst harnessing as much rainwater and sunlight as possible to create a vibrant, resilient setting for this new community. "RUSS is a volunteer-led community land trust based in Lewisham south east that aims to provide homes for those priced out of the housing market. The group's vision for Church Grove is to build high quality, sustainable homes providing a combination of one bedroom to four bedroom homes with a range of purchasing and renting options based on the needs of the residents who come forward for the scheme. This will include social rent, affordable...

Continue Reading

Home Made House

We've been working with Barefoot Architects to develop an integrated landscape setting for this innovative Para 55 home in West Sussex. The approach uses rainwater harvesting via rills, swales and a haha to direct water around the site to it's lowest point, where a seasonal wetland/damp habitat will develop before overflowing  into an existing adjacent water course. Wildflower planting to bunds formed from excess subsoil follow the contours of the land to add a subtle sculptural quality to the site which will be visible from the upper level living rooms. The dramatic sweeping roof form varies in pitch along the length to optimise solar collection from its roof using Photo-voltaic, PV Tesla tiles. The innovative new house will utilise unfired clay brickwork both internally and externally in non-load bearing and load bearing applications respectively. Called 'Home made house', the project will use on site excavated material to hand form bricks to create a...

Continue Reading